top of page

Of  Kyor's  Dream

Training 

Trainen:

Een hond trainen kan je eigenlijk vergelijken met het opvoeden van een kind. Hierbij staan geduld en consequent zijn bovenaan.

 

      Border collie

  of Kyor's Dream

Trainingsmethoden:

 

De dag van vandaag zijn er 101 methoden om met uw honden te werken of te trainen. Elke methode op zich zal een goede methode zijn (als je deze op de juiste manier toepast). Ik ben vooral bezig met gehoorzaamheid. Om met je hond te trainen gaat mijn voorkeur uit naar de Clicker-methode. Deze is gebaseerd op een positieve bevestiging. Voordeel aan deze methode is dat snel kan bevestigd worden aan de hond dat hij de gevraagde bevelen juist uitvoert. Tijdens de bevestiging (klik) volgt voor de hond dan ook een beloning (onder de vorm van koekje of spel,…). Zo zal de hond blij en enthousiast reageren op al u commando’s en dit ook blijven aanhouden. Tevens is deze methode ook dier of hondvriendelijk, wat de relatie tussen u en uw hond alleen maar ten goede zal komen en deze sterk zal bevorderen. Het is belangrijk dat de clicker op een juiste manier gebruikt wordt.

Als je weet dat honden alles doen uit eigen belang, als er maar iets positief voor hen aanhangt, dan zul je snel begrijpen dat met een positieve bevestiging het aanleren van oefeningen een stuk sneller zal gaan. Zo zal je sneller kans hebben op succes. Dit geldt niet alleen voor gehoorzaamheid, maar dit is zo in elke tak van de hondensport.

Trucjes:

Je kan het zo gek niet bedenken of je kan het je hond aanleren. Als je het maar goed aanbrengt en je geduld niet verliest.

Welke trucjes je je hond ook wil aanleren, het belangrijkste is dat je eerst begint met zijn eigen lichaam te leren kennen (voorbeeld: dat hij met elke poot afzonderlijk kan werken) en dan over te gaan naar evenwichtsoefeningen.

Voldoende training is hier zeker van belang. Wat je niet mag vergeten is het vooral leuk te houden voor jou en je hond. Indien je gefrustreerd geraakt, stop je beter en doe je later verder.

      Border collie

  of Kyor's Dream

      Border collie

  of Kyor's Dream

Tot slot: de sleutel tot succes:

  • Zorg dat je een goede mens/hond verhouding verkrijgt die gebaseerd is op wederzijds vertrouwen,liefde en respect.

  • Je moet vooral optimistisch blijven,je vastberadenheid behouden en je gevoel voor humor niet verliezen wanneer het eens fout gaat.

  • Weet, fouten maken mag, als je er maar uit leert.

  • Geef je hond zowel een fysieke als een mentale uitdaging. Zo blijft je hond steeds het beste van zichzelf geven.

  • Je kan 100 cursussen volgen, naar 10 hondenscholen gaan,maar durf zelf ook eens na te denken als je met je hond aan het trainen bent. Uiteindelijk ken jij je hond ook het beste van allemaal.

  • Je moet een groot deel van uw vrije tijd met uw hond willen delen.

  • Niets wordt bereikt zonder er iets voor te doen.Het heeft geen zin om een boek te leggen bij je hond (hij zal het toch niet lezen).

  • Zorg ervoor: wat je ook doet, het moet leuk blijven zowel voor jezelf als voor je hond.

  • Alles heeft zijn tijd nodig en het ene lukt al wat sneller dan het andere.

  • Als het eens wat moeilijker gaat, durf dan eens een stapje terug te zetten. Iedereen heeft wel eens een off-day, ook je hond.

of Kyor's Dream.

bottom of page